Oare cum se poate?


Poarta de lemn sculptata de mesteri maramureseni, cu trei capete deasupra care ii infatiseaza pe Horia,Closca si Crisan. O curte mare cu brazi plangatori, delimitand trotuarul principal de un cimitir cu morminte vechi in fata si mai noi in spate. Urci cateva scari, pe marginea carora stau niste muscate rosii inflorite. Langa usa mare, triumfa o planta de Aloe gigant primita probabil de vreun crestin care a lucrat cativa ani prin Spania si a sutit un pui din vreun parc.O usa mare, iar la intrare pe partea dreapta te intampina domnitorul Mihai Viteazul calare pe un cal. Nu e un tablou, e o pictura murala in culori vii inzestrata cu foita de aur.In stanga, o masa cu o cutie de lumanari si niste carticele de rugaciuni.Culoarul din mijloc este parca garduit de femei cu o varsta de peste 45 de ani…Pasesti mai departe ajungand in fata unde o icoana de metal si o cruce stau la mare cinste pe o masa special facuta a-ti facilita inchinarea si sarutul fals pe care trebuie sa-l prefaci ajungand in dreptul ei.Undeva in spate sus se aude un cor straniu si plangator iar in jurul tau sunt barbatii asezati pe niste scaune ca niste tronuri personalizate cu numele celor care sunt abonati sau care sunt aproape celui cu barba ce sta undeva in spatele unui perete din lemn plin de icoane si cu trei usi. Dupa ce ai “pupat” metalele de pe acea scrivanie, te retragi dar nu prea mult incat sa nu iesi din zona dedicata barbatilor( asta daca esti barbat…daca esti femeie trebuie sa stai in jumatatea din spate)Ochii celor care parca te asteptau acolo te urmaresc parca pe ascuns simtind-ui ca niste impunsaturi in ceafa. Dar asta nu dureaza mult deoarece dupa tine mai vine cineva, iar atentia le este indreptata asupra lui.Peretii sunt pictati toti in scene religioase sau busturi ale sfintilor. Toate personajele reproduse au in jurul capului un cerc pictat cu aur care le evidentiaza chipurile distorsionate parca de realitate.
Mi se spune ca acel perete dupa care e ascuns popa a costat 60 000 de lei si ca este in totalitate donat de catre un producator de mezeluri de acolo sin sat. Pictura murala stangace dar scumpa zice ca a costat mai multe miliarde de lei vechi.Geamurile inguste si inalte sunt pictate in tricolorul national.Se deschid usile principale ale sculpturii in forma de perete cu icoane si iese un barbat la 50 de ani, cu barba, acoperit si el cu o mantie cu fire de aur si argint, cu cruci brodate iar marginile parca scufundate in baie de aur. Corul de sus isi accentueaza vocea la vederea lui. Dupa vreo 10 minute de duel muzical intre el si cor doi dintre enoriasii mai in varsta apar cu cate un lighean mare . Ambele se umplu rapid cu bancnote de cate un leu, contribuind fiecare la “taxa” pe ceremonia de azi.
Acesta este un tablou al uneia dintre bisericile din ardeal care sunt vopsite in aur, investinduse probabil sume astronomice in timp ce sunt mii de copii care asteapta un ajutor cat de mic pentru a-si putea salva vietile de la niste boli ucigase. Oare este deajuns sa ne rugam pentru ei acoperiti de aur? Mai am o intrebare…. Oi fi eu un anticrist daca gandesc asa? Oare asa e bine?

This entry was posted in alba iulia, anti rosia montana, biserica and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s